Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold
Historien del 4: 2014 - 2020
2014
Generalløjtnant K.G.H.Hillingsø meddelte 27. marts, at han ønskede at fratræde hvervet som formand. Han blev samme dag afløst af Generalmajor I.J.Bager.
Augustinusfonden donerede 250.000 kr. til den sidste 3 pundskanon på Prinsessens Bastion.
2015
Den sidste 3 punds bronzekanon er opstillet på Prinsessens Bastion, der nu fremstår som i 1849. Kanonen blev den 6. juli overdraget til Fredericias borgmester Jakob Bjerregaard af H.K.H. Prinsgemalen.
Fredericias borgmester pålagde i foråret 2015 Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold om i samarbejde med den kommunale forvaltning at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle udarbejde en beskrivelse af et historisk og kulturelt formidlingscenter på internationalt niveau i en generisk og funktionel form, og hvor Museerne i Fredericia danner en del af fundamentet.
Landskomiteen forelagde sammen med Fredericia Kommune de foreløbige overvejelser vedrørende formidlingscentrets generiske indhold for Byrådet 16. november 2015.
Fredericia Kommune afsatte i budget 2016 500.000 kr. til udarbejdelse af et forprojekt.
På baggrund af dette blev der nedsat en projektgruppe (PG FÆST) bestående af medlemmer fra Landskomiteen og byens forvaltning. PG FÆST skulle udarbejde et prospekt, der skulle tjene som grundlag for byrådets videre beslutningstagen. På baggrund heraf ville Byrådet kunne beslutte den fysiske placering af formidlingscentret samt håndtering af centrets drift.
Fondsbestyrelsen blev udpeget som styrekomite for forprojektet.
2016
Året 2016 blev altoverskyggende præget af Landskomiteens deltagelse i forberedelserne til etablering af Danmarks Fæstningscenter.
I samarbejde med Fredericia Kommune og Nationalmuseet blev der under Landskomiteens ledelse i perioden januar – november 2016 udarbejdet et omfattende prospekt, der skulle tjene som beslutningsgrundlag for Fredericia Kommunes politiske proces samt være det grundlag, hvorpå Landskomiteen og Fredericia Kommune efterfølgende kunne rette henvendelse til private fonde med henblik på med henblik på at opnå anlægsfinansiering. Fredericia Kommune stillede betydelige personelressourcer til rådighed for opgaven samt 500.000 kr. Landskomiteen deltog med fire personer, herunder projektlederen. Yderligere deltog fire personer fra den kommunale forvaltning samt to personer fra Nationalmuseet.
Prospektet blev afleveret til Fredericia Byråd 5. december 2016, hvor det blev meget vel modtaget.
2017
Året 2017 blev præget af pause i Landskomiteens arbejde vedrørende etablering af Danmarks Fæstningscenter, idet Fredericia Kommunes beslutning om den fysiske placering ikke blev truffet. Byrådet gav i marts tilslutning til at ville inddække den med Fæstningscenterets etablering forventede forøgede driftsudgift.
Generalløjtnant Kjeld Hillingsø udgav i samarbejde med Arkivar Karsten Merrald Sørensen, Fredericia Lokalarkiv, 16. juni 2017 den smukke og letlæselig lille bog, ”Fæstningsbyen Fredericia – En by skabt til kamp”. Der blev ved Fredericia Kommunes foranstaltning på dagen afholdt en meget velbesøgt fernisering, hvor bogen på det nærmeste blev revet væk. Ved årets slutning var endnu kun få eksemplarer at få i boghandelen. Bogens udgivelse blev finansieret af Lokalhistorisk Forlag, for hvilket Landskomiteen skylder stor tak.
’
2018
Året 2018 blev præget af pause i Landskomiteens arbejde vedrørende etablering af Danmarks Fæstningscenter, idet projektet fortsat afventede Fredericia Kommunes beslutning om den fysiske placering.
Med Hans Kongelige Højhed, Prins Henriks død, stod Landskomiteen uden protektor. Med årets udgang var udsigten til en ny kongelig protektion endnu ikke afklaret.
Landskomiteen støttede i foråret Museerne i Fredericia i produktionen af et antal flytbare søjler beskrivende de danske generaler, som deltog i udfaldet fra Fredericia i 1849. Søjlerne blev indledningsvis opstillet på Rådhuspladsen og blev efterfølgende flyttet til Bymuseet.
Museerne i Fredericia rettede i foråret henvendelse til Landskomiteen med en anmodning om, at Landskomiteen søgte at rejse midler til renovering af mortererne, der kranser Landsoldaten på Landsoldatpladsen. Landskomiteen gav tilsagn hertil, hvorefter Museerne fik indhentet tilbud på arbejdet. Med afsæt heri blev erhvervslivet i Fredericia blevet forespurgt, om man ville sponsorere dele af projektet. Dette så man sig desværre ikke i stand til. Ligeledes blev to fonde blevet ansøgt, hvoraf den ene, Tove Bjørnshauges Fond, har doneret 10.000 kr. til projektet.
2019
Landskomiteen kom i 2019 under protektion af Deres Excellencer Greve Ingolf og Grevinde Susie af Rosenborg.
Det lykkedes i 2019 yderligere at delfinansiere mortérprojektet ved Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som gav tilsagn om 125.000 kr. samt ved Augustinusfonden, som gav tilsagn om yderligere 125.000 kr.
2020
Fondsbestyrelsen har grundet Coronapandemien ikke afholdt møder i årets løb.
Ved indgangen til 2020 var mortérprojektet delfinansieret ved Tove Bjørnshauges Fond, som havde doneret kr. 10.000 (modtaget i 2018), Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, som har givet tilsagn om 125.000 kr. samt 125.000 kr., som Augustinusfonden har givet Museerne tilsagn om. Som konsekvens af Coronapandemien blev det kommunale bygge- og anlægsloft hævet. På Landskomiteens opfordring besluttede Fredericia Kommune at restfinansiere renoveringen af mortérerne (ca. 200.000 kr.), som 3. november blev transporteret til firmaet Thubalka i Vejle. Mortérerne forventes genopstillet i første halvdel af 2021.
Året 2020 blev præget af pause i Landskomiteens arbejde vedrørende etablering af Danmarks Fæstningscenter. Mod slutningen af året blev projektet dog for alvor revitaliseret, idet der i Kommunens budgetforlig jf. nedenstående tekst blev taget stilling til de næste skridt.
GÅ TIL DEL 1 GÅ TIL DEL 2 GÅ TIL DEL 3 GÅ TIL DEL 4